Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2009

ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΄40, ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

ΑΠΟ: Κλέαρχο Ν. Ευστρατίου
Βίγλα Άρτας


ΠΡΟΣ: ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΡΤΑΣ (κ. Νομάρχη)

ΚΟΙΝ:

28 Οκτ 2009

Κύριε Νομάρχα


Πέρασαν 69 χρόνια από το ένδοξο έπος του ΄40.
Είναι πλέον καιρός να αποδώσουμε ελάχιστη τιμή με τρανταχτό τρόπο στους αθάνατους ήρωες του έπους. Είναι καιρός να προβάλλουμε αυτούς, γιατί στην πλειοψηφία τους έχουν ονοματεπώνυμο.

Άξια η συλλογή στοιχείων από το κ. Κ. Τσιλιγιάννη για τους ήρωες του θρυλικού 40ου Συντάγματος Ευζώνων (ΑΡΤΑΣ), στοιχεία τα οποία με την χορηγία σας εκδώσατε και βγάλατε αυτούς από την αφάνεια.
Άξια η καταγραφή των γεγονότων και των πεσόντων κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού Πολέμου 1940-41 στα βουνά της Ελλάδας και της Αλβανίας από τον έφεδρο Ανλθγό Ν. Παπαβασιλείου στο βιβλίο-πολεμικό ημερολόγιο ΄΄ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΙ ΕΣΤΙΩΝ΄΄ (το οποίο και σας απέστειλα πρόσφατα).

Μένει όμως, κάτι επιπλέον κι εξέχον να πράξει και η Πολιτεία, μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας δι΄ εσάς προσωπικώς. Κάτι που να θυμίζει σε όλους μας, τους προγόνους μας που μπήκαν στο πάνθεο των ηρώων. (Υπενθυμίζω ότι οι Αρχαίοι Έλληνες μετά από κάθε μάχη έστειναν τύμβο για τους ήρωες και ανέγραφαν τα ονόματά τους επάνω, ενώ οι Ρωμαίοι έχτιζαν πύλες θριάμβου).

Πρότασή μου αποτελούν τα εξής:

1ον. Ανέγερση ιδιαίτερου μνημείου με άλσος σε εξέχοντα χώρο του νομού , των Αρτινών ηρώων του έπους του ΄40, όπου θα αναγραφούν τα ονοματεπώνυμα (πεσόντων – τραυματιών), ο τόπος θυσίας, η ημερομηνία και ο τόπος καταγωγής του καθενός (μνημείο ανάλογο και μεγαλύτερο του μνημείου των πεσόντων Φιλελλήνων που υπάρχει στο Πέτα, όπου βλέπουμε τους Φιλέλληνες και τον τόπο καταγωγή τους).

2ον. Ονοματοδοσία οδών και δημοσίων κτιρίων (παλιών και νέων) με τα ονοματεπώνυμα των ηρώων. Των ηρώων του νομού μας.

Να αντικρίζονται από όλους μας, και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι – να μαθαίνουν οι μικρότεροι – να διδάσκονται οι νεολαίοι. Ο νομός μας έχει ιστορία και στα νεώτερα χρόνια. Ας την αναδείξουμε έμπρακτα, για να μην χαθούμε στον κυκεώνα των καιρών και των θρασύδειλων ατόμων που αμφισβητούν και αμαυρώνουν την ιστορία και τη μνήμη των ηρώων μας.Με εκτίμηση


Κλέαρχος Ν. Ευστρατίου