Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

ΕΥΧΕΣ



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ.
ΕΙΡΗΝΙΚΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΕΡΓΩΝ ΤΟ 2010 ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
ΤΟ 2010 ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.


(Η ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ, ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ , ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΑ-ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΟΚΝΑ ΚΑΙ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΦΤΕΡΑ ΚΙ ΟΡΑΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ.ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΓΝΩΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ).

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε.) ΣΤΟ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΑΡΤΑΣ

Εξαιρετικά επικερδή είναι τα φωτοβολταικά πάρκα, καθόσον στην περιοχή της Βίγλας έχει παρατηρηθεί η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό Άρτας. Μετρήσεις που έγιναν, έδειξαν ότι ενώ σχεδόν σε όλο το νομό βρέχει κατά μέσο όρο 70 ημέρες, στη Βίγλα βρέχει 34.
Επίσης λόγω του Αμβρακικού από την πλευρά της Δύσης, δεν καλύπτεται νωρίς ο ήλιος από μεγάλους ορεινούς όγκους και διατηρείται το μέγιστο φως της ημέρας (που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ηλ. ενέργειας) μέχρι αργά το σούρουπο.

Μια άλλη επικερδής επιχείρηση θα μπορούσε να είναι το αιολικό πάρκο στο Μαυροβούνιο. Στην κορυφογραμμή του, (μήκους 8 χιλιομέτρων) ο αέρας είναι συνεχής και δυνατός. Μένει μόνο κάποιος επενδυτής να κάνει τα δέοντα.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΔΡΟΜΟΣ ΒΙΓΛΑΣ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ

Από: "klearchos@in.gr"
Προς: "info@ypes.gr"
Cc:
Θέμα: ΟΔΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΥΟ ΠΕΔΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
Ημερομηνία: 13/9/2009 2:56:27 μμ
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 2009 , ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 2Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΥΠΗΡΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΤΙΝΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΥΟ ΠΕΔΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ. ΤΟΥ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΔ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΔΔ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΝΥΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 40ΚΜ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΣΩ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ .
ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΔΙΑΝΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 8-10ΚΜ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΑΝΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΔΔ ΣΤΟ ΑΛΛΟ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΧΑΛΙΚΟΔΡΟΜΟΙ 8-10 ΚΜ (ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΘΕΙ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ),
Ο ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΡΟΔΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΡΟΔΙΑΣ, ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙ-ΒΛΑΣΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ.
Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΑΣΝ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ 3 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΜΕ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ-ΓΜΙΤΕΣ
Ο ΤΡΙΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΩΝ,ΒΟΥΣΤΑΣΙΩΝ, ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΩΝ Κ.Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ)
ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΤΙΝΟ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΔ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΛΛΟΥ ΝΟΜΟΥ.ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΑΝΕΤΑ, ΜΕΣΩ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ, ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΔ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ ΕΠΙΝΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ.
ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΩΦΕΥΟΥΝ (ΔΗΜΟΣ,ΝΟΜΑΡΧΙΑ,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ), ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΕΡΓΟ? ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Τ.Σ. ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΟΛΓΑ

ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ

επανακαταχώρηση
Για εμάς, είναι μύθος ο ισχυρισμός, ότι δεν υπάρχουν κονδύλια. Τα πάντα μπορούν να γίνουν, με εντάξεις σε προγράμματα που ΄΄τρέχουν΄΄ ή με ορθό προγραμματισμό.


40 ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ
Ζητούν απαντήσεις –απαιτούν λύσεις.

Είναι λυπηρό το γεγονός, να έχουν δοθεί με παραχωρητήρια εκτάσεις, (από 5 έως 15 στρέμματα ) σε 40 αγρότες δικαιούχους, κι αυτές οι εκτάσεις να παραμένουν ακαλλιέργητες κι ανεκμετάλλευτες.
Ποιοι ευθύνονται; (υπηρεσίες ή υπάλληλοι;)
Οι αγροτικοί δρόμοι, για τα παραχωρηθέντα αγροτεμάχια, έμειναν μόνο στα τοπογραφικά διαγράμματα.
Τα αρδευτικά κανάλια ανύπαρκτα (ουδέποτε σχεδιάστηκαν)
Τα στραγγιστικά κανάλια ανύπαρκτα (ουδέποτε ενδιαφέρθηκε κάποιος)
Πως θα μπορέσουν οι δικαιούχοι να κάνουν τις εκτάσεις αποδοτικές; Χωρίς νερό, χωρίς στράγγιση. Πως θα γίνουν, έστω βοσκότοποι;
Ο οργανισμός εγγείων βελτιώσεων (τοπικό παράρτημα), δήλωσε αδυναμία κι αναρμοδιότητα. Κούφια λόγια.
Ο κάθε δικαιούχος πέρα από την περίφραξη, τι πρέπει να κάνει; Να κάνει ο ίδιος τα έργα; Ποιός ο σκοπός των δοθέντων αγροτεμαχίων; Γιατί δόθηκαν, αφού δεν μπορούν οι δικαιούχοι να τα αξιοποιήσουν;
Επίσης η οριοθέτηση των εκτάσεων της πρώην κοινότητος Βίγλας ,(νυν ΔΔ Βίγλας ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ), του δημοσίου και της Ιεράς μονής Προφήτου Ηλία βρίσκεται σε τέλμα.
Ποιος θα δώσει απαντήσεις;
Ποιος θα δώσει λύσεις:
Η κατάσταση είναι τραγική κι απογοητευτική.

Η ουσία είναι ότι τα προβλήματα αυτά (αλλά κι άλλα) είναι υπαρκτά , και αυτά πλέον θα καθοδηγήσουν τις εξελίξεις.
Όποιος σταθεί αρωγός κι επιλύσει αυτά, θα βγει κερδισμένος.

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΄40, ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

ΑΠΟ: Κλέαρχο Ν. Ευστρατίου
Βίγλα Άρτας


ΠΡΟΣ: ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΡΤΑΣ (κ. Νομάρχη)

ΚΟΙΝ:

28 Οκτ 2009

Κύριε Νομάρχα


Πέρασαν 69 χρόνια από το ένδοξο έπος του ΄40.
Είναι πλέον καιρός να αποδώσουμε ελάχιστη τιμή με τρανταχτό τρόπο στους αθάνατους ήρωες του έπους. Είναι καιρός να προβάλλουμε αυτούς, γιατί στην πλειοψηφία τους έχουν ονοματεπώνυμο.

Άξια η συλλογή στοιχείων από το κ. Κ. Τσιλιγιάννη για τους ήρωες του θρυλικού 40ου Συντάγματος Ευζώνων (ΑΡΤΑΣ), στοιχεία τα οποία με την χορηγία σας εκδώσατε και βγάλατε αυτούς από την αφάνεια.
Άξια η καταγραφή των γεγονότων και των πεσόντων κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού Πολέμου 1940-41 στα βουνά της Ελλάδας και της Αλβανίας από τον έφεδρο Ανλθγό Ν. Παπαβασιλείου στο βιβλίο-πολεμικό ημερολόγιο ΄΄ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΙ ΕΣΤΙΩΝ΄΄ (το οποίο και σας απέστειλα πρόσφατα).

Μένει όμως, κάτι επιπλέον κι εξέχον να πράξει και η Πολιτεία, μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας δι΄ εσάς προσωπικώς. Κάτι που να θυμίζει σε όλους μας, τους προγόνους μας που μπήκαν στο πάνθεο των ηρώων. (Υπενθυμίζω ότι οι Αρχαίοι Έλληνες μετά από κάθε μάχη έστειναν τύμβο για τους ήρωες και ανέγραφαν τα ονόματά τους επάνω, ενώ οι Ρωμαίοι έχτιζαν πύλες θριάμβου).

Πρότασή μου αποτελούν τα εξής:

1ον. Ανέγερση ιδιαίτερου μνημείου με άλσος σε εξέχοντα χώρο του νομού , των Αρτινών ηρώων του έπους του ΄40, όπου θα αναγραφούν τα ονοματεπώνυμα (πεσόντων – τραυματιών), ο τόπος θυσίας, η ημερομηνία και ο τόπος καταγωγής του καθενός (μνημείο ανάλογο και μεγαλύτερο του μνημείου των πεσόντων Φιλελλήνων που υπάρχει στο Πέτα, όπου βλέπουμε τους Φιλέλληνες και τον τόπο καταγωγή τους).

2ον. Ονοματοδοσία οδών και δημοσίων κτιρίων (παλιών και νέων) με τα ονοματεπώνυμα των ηρώων. Των ηρώων του νομού μας.

Να αντικρίζονται από όλους μας, και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι – να μαθαίνουν οι μικρότεροι – να διδάσκονται οι νεολαίοι. Ο νομός μας έχει ιστορία και στα νεώτερα χρόνια. Ας την αναδείξουμε έμπρακτα, για να μην χαθούμε στον κυκεώνα των καιρών και των θρασύδειλων ατόμων που αμφισβητούν και αμαυρώνουν την ιστορία και τη μνήμη των ηρώων μας.



Με εκτίμηση


Κλέαρχος Ν. Ευστρατίου

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΄40

ΑΠΟ: Κλέαρχο Ν. Ευστρατίου
Βίγλα Άρτας




23 Οκτ 2009

Αποστέλλω το βιβλίο ΄΄ Υπέρ Βωμών κι Εστιών ΄΄ του Νίκου Παπαβασιλείου, δασκάλου - Εφ. Ανθλγού, που αποτελεί Πολεμικό Ημερολόγιο 235 ημερών στη γραμμή του Πυρός, κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού Πολέμου 1940-41 στα βουνά της Ελλάδας και της Αλβανίας.
Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο, που πέρα από τη δράση του συγγραφέα, και του Ελληνικού Στρατού (Αξκών και Στρατιωτών), φαίνεται ολοκάθαρα και η δράση του παππού μου, Εύζωνα στο 40 ΣΕ Δεκανέα Κλέαρχου Ι. Ευστρατίου από τη Βίγλα Άρτας.
Το βιβλίο αυτό σε μια εποχή που τα πρότυπα των ηρώων ξεθωριάζουν, ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι, κάποτε κάποιοι αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια, χωρίς πολλά μέσα, για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι.
Ο νομός Άρτας έχει αρκετούς αφανείς ήρωες με ονοματεπώνυμο. Καιρός είναι να τους αναδείξουμε, κι έστω μετά θάνατον να τους τιμήσουμε. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μην γίνονται βορά στα νύχια μερικών (ευτυχώς ελάχιστων) που θρασύδειλα τολμούν να τους αμφισβητούν και δυστυχώς να τους αμαυρώνουν τη μνήμη και των ηρωισμό τους.

Το παρόν αντίτυπο του βιβλίου δωρίζεται:
Στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Καλπακίου
Καλπάκι , Ιωαννίνων.
Στη Βιβλιοθήκη των ΄΄Φίλων του Βιβλίου΄΄, ΑΡΤΑ
Στη ΄΄Γαρουφάλειο΄΄ Βιβλιοθήκη, ΑΡΤΑ
Στη Βιβλιοθήκη Δήμου Αμβρακικού, ΑΝΕΖΑ


Με τιμή

Αντισυνταγματάρχης (ΠΒ)
Κλέαρχος Ν. Ευστρατίου












<< ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ>>



ΤΙΜΗ

Των αντρειωμένων τα κορμιά
προτάσσονται ως τείχη,
και πάνω τους διαλύονται
των εχθρών τα στίφη.

-

Αγνωμοσύνη δε χωρά
να τρέφουμε για εκείνους
Που ότι είχαν, έδωσαν`
Δε λόγιασαν, την ίδια τη ζωή τους.

-

Περήφανοι ως Έλληνες,
Πρέπει να τους τιμούμε
Σε κάθε μας εκδήλωση,
Αυτούς, τους το χρωστούμε.




Αντισυνταγματάρχης (ΠΒ)
Κλέαρχος Ν. Ευστρατίου

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΚΤ 2009

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ 535
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ 367
ΑΠΟΧΗ 168 31.40%
ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ 6 1,63%
ΕΓΚΥΡΑ 361 66,97%
ΕΛΑΒΑΝ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 123 34,07%
ΠΑΣΟΚ 203 56,23%
ΛΑΟΣ 11 3,05%
ΚΚΕ 10 2,77%
ΣΥΡΙΖΑ 8 2,22%
ΚΟΙΝΩΝΙΑ Π.Π. 1 0,28%
ΜΛ ΚΚΕ 1 0,28%
ΚΚΕ ΜΛ 1 0,28%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝ 2 0,55%
ΕΡΓΑΤ. ΕΠΑΝ.ΚΟΜΜΑ1 0,28%

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ

(Για να απαντήσετε: πατήστε 'Απάντηση', 'Απάντηση σε όλους', ή 'Προώθηση' και αλλάξτε ή προσθέστε στο κείμενο του μηνύματος)

Από: "klearchos@in.gr"
Προς: "info@ypes.gr"
Cc:
Θέμα: ΟΔΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΥΟ ΠΕΔΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
Ημερομηνία: 13/9/2009 2:56:27 μμ
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 2009 , ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 2Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΥΠΗΡΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΤΙΝΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΥΟ ΠΕΔΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ. ΤΟΥ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΔ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΔΔ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΝΥΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 40ΚΜ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΣΩ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ .
ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΔΙΑΝΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 8-10ΚΜ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΑΝΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΔΔ ΣΤΟ ΑΛΛΟ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΧΑΛΙΚΟΔΡΟΜΟΙ 8-10 ΚΜ (ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΘΕΙ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ),
Ο ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΡΟΔΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΡΟΔΙΑΣ, ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙ-ΒΛΑΣΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ.
Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΑΣΝ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ 3 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΜΕ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ-ΓΜΙΤΕΣ
Ο ΤΡΙΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΩΝ,ΒΟΥΣΤΑΣΙΩΝ, ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΩΝ Κ.Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ)
ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΤΙΝΟ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΔ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΛΛΟΥ ΝΟΜΟΥ.ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΑΝΕΤΑ, ΜΕΣΩ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ, ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΔ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑΣ ΕΠΙΝΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ.
ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΩΦΕΥΟΥΝ (ΔΗΜΟΣ,ΝΟΜΑΡΧΙΑ,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ), ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΕΡΓΟ? ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Τ.Σ. ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΟΛΓΑ

Συνημμένο

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 02 ΟΚΤ 2009 Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΡΤΑΣ (ΝΕΛΕ)ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟΜΕΙΣ
Α. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
Β. ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Γ. ΚΟΠΤΟΡΑΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΗΜΑ ΜΗΧΑΝΗΣ
Δ. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Ε. ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΦΑΝΤΙΚΗ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΜΕΧΡΙ 25 ΣΕΠ 2009

ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΙΚΑΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ, ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΕΚΕΙ. Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ. ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΕΙΣ.

ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

O ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΣΕ 6 ΗΜΕΡΕΣ// ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ:
1.ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ Δ/Ν ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΙΣ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

2.ΜΕΝΙΔΙ Δ/Ν ,ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ, ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΡΑΙΝΑ, ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ.

3.ΑΡΤΑ Δ/Ν, ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΖΗΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

4.ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ Δ/Ν, ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ, ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΓΛΑ,ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΡΟΔΙΑΣ, ΣΠΗΛΙΑ ΑΙ ΒΛΑΣΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ, ΙΒΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΕΠΑΥΛΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ.

5.ΠΡΕΒΕΖΑ Δ/Ν, ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΙΣ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ, ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

6.ΒΟΝΙΤΣΑ Δ/Ν, ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ.

ΑΠΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ:
1.ΦΙΛΟΘΕΗ ΑΡΤΑΣ Δ/Ν, ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΖΗΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

2.ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ Δ/Ν, ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ, ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΓΛΑ,ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΡΟΔΙΑΣ, ΣΠΗΛΙΑ ΑΙ ΒΛΑΣΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ, ΙΒΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΕΠΑΥΛΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ.

3.ΠΡΕΒΕΖΑ Δ/Ν, ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΙΣ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ, ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΙΚΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

4.ΒΟΝΙΤΣΑ Δ/Ν, ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ.

5.ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ Δ/Ν ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΙΣ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

6.ΜΕΝΙΔΙ Δ/Ν ,ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ, ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΡΑΙΝΑ, ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ
Η Βίγλα πήρε το όνομά της από την ομώνυμη λέξη που σημαίνει παρατηρητήριο. Χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Μαυροβούνιο (υψ. 329μ.) [(λόφος έως 200μ.,βουνό έως 1000μ.,όρος πάνω από 1000μ.)], βρέχεται από τις λιμνοθάλασσες Ροδιάς και Τσουκαλιό οι οποίες αποτελούν προέκταση του Αμβρακικού κόλπου.
Στα πλαίσια του νομού Άρτας, η Βίγλα βρίσκεται στη Ν.Δ. του άκρη.







Κατά βάση αγροτική- κτηνοτροφική περιοχή, έχει όμως και αρκετή παραγωγή φρέσκων ψαριών και χελιών από τις λιμνοθάλασσες. Ακόμη παράγει τα καλύτερα και νοστιμότερα εσπεριδοειδή λόγω γειτνίας με τη θάλασσα και τον παλιό βάλτο που υπήρχε παλιά στην περιοχή και περιέβαλε το χωριό. Τότε , δεκαετία 30 ζούσαν στο βάλτο αγριογούρουνα και βουβάλια.



ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Α. Μοναστήρι Παναγίας Ροδιάς. Χτίστηκε τον 8ο αιώνα .(Εορτή 15 και 23 Αυγ.). Ναός σταυροειδής με τρούλο με νεώτερη επέκταση δυτικής πλευράς ρυθμού βασιλικής. Παλιά λειτουργούσε ως αντρικό μοναστήρι με κελί διαμονής. Σε εξαίρετη θέση 4 χιλ. από το χωριό δίπλα στη θάλασσα και κάτω από ορθωμένους βράχους .
Β. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου , Εορτή 6 Δεκ – Ναός σε ρυθμό Βασιλικής χτισμένος στις παρυφές του Μαυροβουνίου σε υψ. 100μ. με θέα στον κάμπο της Άρτας και στον Αμβρακικό κόλπο.
Γ. Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου εκ Βουνένης ο νεομάρτυρας. Πολιούχος του χωριού.(Εορτή 09 Μαίου). Ναός νεόδμητος τη δεκαετία 1990 στην είσοδο του χωριού δίπλα στον παιδικό σταθμό κι απέναντι από το Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο.
Δ. Σπηλιά του Αι – Βλάσση. Ένα χιλιόμετρο μετά το μοναστήρι Παναγίας Ροδιάς βρίσκεται η σπηλιά όπου μόνασε για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Άγιος Βλάσσιος. Δεν έχει γνωστό βάθος. Μια ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη στη σπηλιά όπου μπορεί να δεις τον τρούλο (λαξευτός στο βράχο, απομεινάρια τοιχογραφιών, τοιχοίο διαχωρισμού του ιερού), η οποία παραμένει χωρίς εύκολη πρόσβαση κι αναξιοποίητη.
Ε. Παλιό Σχολιό. Ημιτελές οίκημα σε δεσπόζουσα θέση που χρονολογείται πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναστηλώθηκε τη δεκαετία 1990 και χρησιμοποιείται από τον Μορφωτικό Σύλλογο.
Στ. Υγροβιότοπος (στα πλαίσια του ευρύτερου υγροβιότοπου του Αμβρακικού κόλπου), με σπάνια είδη πουλιών (πανίδα) και χλωρίδα. Επίσης εξαίσιο ηλιοβασίλεμα. Ακόμη αναφέρονται οι ονομασίες Αι- Γιώργης και Παλιοκλήσια όπου κατά πάσα πιθανότητα θα υπήρχαν Εκκλησίες ,αλλά κανείς δεν έχει προχωρήσει σε ανασκαφή.
Ζ. Σπίτι του παιδιού. Πέτρινο οίκημα της δεκαετίας 1950.Σήμερα στεγάζει τον παιδικό σταθμό, τον Ποντιακό σύλλογο, το Ιατρείο και τον γυναικείο συνεταιρισμό υφαντών και παραδοσιακών στολών.

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ






ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Ο Δήμος Αμβρακικού έχει άρρηκτα συνδεδεμένο το όνομά του με τον μεγαλύτερο ΄΄κλειστό΄΄ κόλπο της Ελλάδας και τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο της Ευρώπης.
Πέρα απ΄αυτό όμως , ο Δήμος Αμβρακικού έχει πολλά, όμορφα, αξιόλογα θρησκευτικά προσκυνήματα κι αξιοθέατα. Οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού και οι προσκυνητές, θα εντυπωσιαστούν ενώ θα δουν χώρους της ορθόδοξης λατρείας, που θα τους μείνουν αξέχαστοι.
Ας δούμε , ένα ένα τα Δημοτικά Διαμερίσματα:
Έδρα του Δήμου είναι η Ανέζα. Στην έδρα του Δήμου υπάρχει η λιθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η συγκεκριμένη εκκλησία τιμά τον Άγιο και εορτάζει στις 20 Μαίου. Την παραμονή γίνεται λαμπρή εορτή και μεγάλη λιτανεία παρουσία των τοπικών θρησκευτικών και πολιτικών αρχών.
Στο ΔΔ Καλογερικού υπάρχει η εκκλησία το γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου (Εορτάζει στις 08 Σεπτεμβρίου)
Στο Μύτικα υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (Εορτάζει στις 26 Ιουλίου). Τα τελευταία χρόνια γίνεται λαμπρή εορτή και ιερά πανήγυρις σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο, όπου συρρέει πλήθος κόσμου.
Στο Απόμερο υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Κυριακής.(Εορτάζει στις 07 Ιουλίου)
Στο ΔΔ Ψαθοτοπίου υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Βλασίου (Εορτάζει στις 12 Φεβ)
Στο ΔΔ Γαβριάς υπάρχει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Εορτάζει στις 15 Αυγούστου)
Στο ΔΔ Ράχης υπάρχει του Αγίου Γεωργίου (Εορτάζει στις 23 Απριλίου)
Στο ΔΔ Πολυδρόσου υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (Εορτάζει στις 02 Μαίου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του Μεγ. Αθανασίου). Επίσης υπάρχει το παλιό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (Εορτάζει στις 26 Ιουλίου).
Στο ΔΔ Κορωνησίας (το νησί του Αμβρακικού) υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κορωνησίας (Εορτάζει στις 08 Σεπτεμβρίου) και η εκκλησία του Αγίου Ονουφρίου (Εορτάζει στις 12 Ιουνίου)
Στο ΔΔ Βίγλας υπάρχουν οι παρακάτω εκκλησίες:
Α) Του Αγίου Νικολάου του νεομάρτυρος στην είσοδο του χωριού, (Εορτάζει στις 09 Μαίου, λαμπρή εορτή παρουσία των τοπικών θρησκευτικών και πολιτικών αρχών) . Ο Άγιος Νικόλαος έχει κάνει πολλά και μεγάλα θαύματα ως άμισθος Ιατρός. Ο ναός είναι νεόδμητος, διακοσμημένος με τοιχογραφίες κι αγιογραφίες νέας τεχνοτροπίας, δωρεές συλλόγων και προσκυνητών.
Β) Του Αγίου Νικολάου του ναυτικού (Εορτάζει στις 06 Δεκεμβρίου, όπου παρίστανται στην μεγάλη εορτή οι τοπικές αρχές). Ο ναός βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην πλαγιά του Μαυροβουνίου, έχοντας στα πόδια της το ΔΔ Βίγλας. Έχει πέτρινη πλακοσκεπή και κηρύχθηκε βυζαντινό μνημείο.
Γ) Το μοναστήρι της Παναγίας της Ροδιάς(Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Λαμπρή εορτή με χιλιάδες προσκυνητές από όλη την περιοχή που βρέχει ο Αμβρακικός κόλπος, γίνεται την παραμονή της 15 Αυγούστου και την παραμονή της 23 Αυγούστου, ημέρα της Απόδοσις Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το μοναστήρι, με τεράστια περιουσία από την εποχή της τουρκοκρατίας, έχει κυρηχθεί Βυζαντινό μνημείο. Έγιναν πολλές και μεγάλες ενέργειες συντήρησης και ανάδειξης του μοναστηριού. Είναι διακοσμημένος ο εσωτερικός χώρος του μοναστηριού με τοιχογραφίες- αγιογραφίες απαράμιλλης ομορφιάς και σπάνιας λαϊκής τεχνοτροπίας. Βρίσκεται στον παράκτιο δρόμο που οδηγεί από τη Βίγλα στο ΔΔ Στρογγυλής, σε απόσταση περίπου 4 χλμ.
Δ) Μετά το μοναστήρι της Παναγίας της Ροδιάς, σε μια εξίσου εξαιρετική- περίοπτη θέση , βρίσκεται η σπηλιά του Αγίου Βλασίου. Εκεί μόνασε ο Άγιος Βλάσιος της Σεβαστείας. Είναι σπηλιά απαράμιλλης ομορφιάς. Πρόσφατα έχει διαμορφωθεί η πρόσβαση και ο προαύλιος χώρος. (Εορτάζει στις 12 Φεβρουαρίου)
Ε) Επίσης στη Βίγλα αναφέρονται οι τοποθεσίες Παλιοκλήσια (στο δρόμο προς τον οικισμό Παλαιοσκαμνιά) και Αι-Γιώργης (δίπλα στη λιμνοθάλασσα Αι-Γιωργιού) όπου υπάρχουν σωροί από πέτρες.
Στο ΔΔ Στρογγυλής υπάρχει η παλιά λιθόκτιστη εκκλησία της μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης ,χτισμένη στον ομώνυμο λόφο-παρατηρητήριο. (Εορτάζει στις 25 Νοεμβρίου). Επίσης η νεόδμητη εκκλησία της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας (Εορτάζει στις 17 Ιουλίου). Στο άκρη της λιμνοθάλασσας Ροδιάς, προς την λιμνοθάλασσα Κωνστάντιο υπάρχει η νεόδμητη μικρή κι αξιοπρόσεκτη εκκλησία της Αγίας Άννας. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι, μέσα σε θαυμάσια διαδρομή.

Στα πλαίσια των εορτών των Αγίων, οργανώνονται στα χωριά παραδοσιακά πανηγύρια, στα οποία συρρέουν πλήθη πολιτών για λήψη επαφής με τις ρίζες, με τα ήθη κι έθιμα του τόπου, και για διασκέδαση.
Ας δούμε το παραδοσιακό πανηγύρι στο χωριό. Ας αναπολήσουμε τα παλιά.

Ευστρατίου N. Kλέαρχος
προσωπικο αρχειο

ΠΑΝΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου
471 00 Ανέζα – Δήμος Αμβρακικού
Τηλ./Φαξ 2681042271

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΠΑΝΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΡΕΒΕΖΑ – ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΩΡΑ 9.00 ΠΜ

Ο Αμβρακικός ήταν ανέκαθεν η ανεξάντλητη πηγή πλούτου και ο μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Σήμερα ως λεκάνη απορροής της ευρύτερης περιοχής και λόγω αύξησης των δραστηριοτήτων δέχεται πολλά οργανικά φορτία με αποτέλεσμα τη δημιουργία των ανοξικών μαζών. Οι μάζες αυτές απλώνονται σε όλο τον Κόλπο και η έλλειψη οξυγόνου αρχίζει ήδη από τα 10 μέτρα βάθος.
Εξ αιτίας αυτού του φαινομένου οι ιχθυοπληθυσμοί και ιδιαίτερα η γαρίδα που κρατά ακόμη πολύ κόσμο στη θάλασσα και προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας, να κυκλοφορούν στα ρηχά και να υπεραλιεύονται με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα και να κινδυνεύουμε να βγούμε όλοι οι ψαράδες του Αμβρακικού στην ΑΝΕΡΓΙΑ.
Η πολιτεία παρότι γνωρίζει το πρόβλημα δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για την απορρύπανση και ανανέωση των νερών του Κόλπου, ως επίσης για την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών καθώς μερικοί επιθυμούν να μετεγκατασταθούν εκτός Αμβρακικού από το φόβο νέων μαζικών θανάτων.
Στα πλαίσια αυτά η Ομοσπονδία μας προσπαθώντας να αφυπνίσει την Πολιτεία να πάρει μέτρα τώρα ΚΑΛΕΙ όλους τους κατοίκους πέριξ του Αμβρακικού να διαδηλώσουν μαζί μας το ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΩΡΑ 9.00 ΠΜ στην παραλία Πρέβεζας, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.
Οι Ψαράδες θα προσέλθουμε στη παραλία με τα σκάφη μας, για να αποκλείσουμε στη συνέχεια το στενό του Ακτίου – Πρέβεζας.
Καλούμε όλα τα κόμματα, όλον τον κόσμο, καταστηματάρχες, οργανώσεις, Φορείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας, γιατί ο Αμβρακικός δεν αφορά μόνο τους ψαράδες, αλλά όλους τους κατοίκους της περιοχής, μιάς περιοχής που βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικού μαρασμού.


Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Παύλος Χαραλάμπους Μενέλαος τσώλης

ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2009 ΟΙ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΙΓΛΑΣ

ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΩΝ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΙΓΛΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ.
ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

40 ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

Για εμάς, είναι μύθος ο ισχυρισμός, ότι δεν υπάρχουν κονδύλια. Τα πάντα μπορούν να γίνουν, με εντάξεις σε προγράμματα που ΄΄τρέχουν΄΄ ή με ορθό προγραμματισμό.


40 ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ
Ζητούν απαντήσεις –απαιτούν λύσεις.

Είναι λυπηρό το γεγονός, να έχουν δοθεί με παραχωρητήρια εκτάσεις, (από 5 έως 15 στρέμματα ) σε 40 αγρότες δικαιούχους, κι αυτές οι εκτάσεις να παραμένουν ακαλλιέργητες κι ανεκμετάλλευτες.
Ποιοι ευθύνονται; (υπηρεσίες ή υπάλληλοι;)
Οι αγροτικοί δρόμοι, για τα παραχωρηθέντα αγροτεμάχια, έμειναν μόνο στα τοπογραφικά διαγράμματα.
Τα αρδευτικά κανάλια ανύπαρκτα (ουδέποτε σχεδιάστηκαν)
Τα στραγγιστικά κανάλια ανύπαρκτα (ουδέποτε ενδιαφέρθηκε κάποιος)
Πως θα μπορέσουν οι δικαιούχοι να κάνουν τις εκτάσεις αποδοτικές; Χωρίς νερό, χωρίς στράγγιση. Πως θα γίνουν, έστω βοσκότοποι;
Ο οργανισμός εγγείων βελτιώσεων (τοπικό παράρτημα), δήλωσε αδυναμία κι αναρμοδιότητα. Κούφια λόγια.
Ο κάθε δικαιούχος πέρα από την περίφραξη, τι πρέπει να κάνει; Να κάνει ο ίδιος τα έργα; Ποιός ο σκοπός των δοθέντων αγροτεμαχίων; Γιατί δόθηκαν, αφού δεν μπορούν οι δικαιούχοι να τα αξιοποιήσουν;
Επίσης η οριοθέτηση των εκτάσεων της πρώην κοινότητος Βίγλας ,(νυν ΔΔ Βίγλας ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ), του δημοσίου και της Ιεράς μονής Προφήτου Ηλία βρίσκεται σε τέλμα.
Ποιος θα δώσει απαντήσεις;
Ποιος θα δώσει λύσεις:
Η κατάσταση είναι τραγική κι απογοητευτική.

Η ουσία είναι ότι τα προβλήματα αυτά (αλλά κι άλλα) είναι υπαρκτά , και αυτά πλέον θα καθοδηγήσουν τις εξελίξεις.
Όποιος σταθεί αρωγός κι επιλύσει αυτά, θα βγει κερδισμένος.

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΙΓΛΑΣ






Στέλνω ένα μικρό δείγμα από τις φωτογραφίες που έβγαλαν οι σπηλαιολόγοι στα σπήλαια της Βίγλας.
Μέχρι στιγμής, έχουν δει 3 αίθουσες με σταλαγμίτες και σταλακτίτες.
Εκτιμούν πως υπάρχουν κι άλλες αίθουσες (διότι είδαν περάσματα μεγάλων νυχτερίδων) και πιθανολογούν την ύπαρξη σπηλαιολίμνης.
Επίσης βρήκαν απολιθωμένα όστρακα και ζωύφια. Τις πέτρες τις πήραν μαζί τους.
Για να προχωρήσουν στην παραπέρα εξερεύνηση, θα έρθουν ξανά, με μεγαλύτερη ομάδα και εξοπλισμό , για διάνοιξη περασμάτων, ώστε να βρεθούν στους χώρους που πήγαιναν οι νυχτερίδες.


διευθυνσεις σχετικές

www.speleo.gr
www.elliniko-panorama.gr
www.fhs.gr
www.ese.gr

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙ-ΒΛΑΣΣΗ

ΣΠΗΛΙΆ ΤΟΥ ΑΙ-ΒΛΑΣΣΗ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πρόσβασης στην σπηλιά του Αι-Βλάσση, τη σπηλιά όπου, μόνασε κι είχε μετατρέψει σε ναό ο Άγιος Βλάσιος της Σεβαστείας.
Η πρόσβαση από τον παραλιακό δρόμο Βίγλας-Στρογγυλής, είναι πλέον εύκολη με το πλακόστρωτο μονοπάτι που έγινε και την μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία που δημιουργήθηκε στην είσοδο της σπηλιάς.
Επίσης για τους επισκέπτες δημιουργήθηκε καλαίσθητο πέτρινο κιόσκι και πέτρινη περίβολος της πλατείας για να είναι ασφαλής η παρατήρηση από ψηλά της λιμνοθάλασσας Ροδιάς με τα σπάνια είδη πουλιών και οι απέναντι ακτές της Πρέβεζας.
Στην σπηλιά μπορούν άνετα να φθάσουν οι προσκυνητές και οι λάτρεις του θρησκευτικού - εκκλησιαστικού τουρισμού αφού το μονοπάτι αρχίζει από την άκρη του δρόμου και καταλήγει μετά από 230 μ. στην σπηλιά.
Μπορούν ακόμη, όσοι δεν επιλέξουν το αυτοκίνητο για να φθάσουν στην αρχή του μονοπατιού (από τη Βίγλα 10 λεπτά διαδρομή) κι αφού επισκεφθούν το μοναστήρι της Παναγίας της Ροδιάς (είναι περίπου ένα χλμ.πιο πριν),
να επιλέξουν το ποδήλατο ή την διαδρομή με τα πόδια, δίπλα στις λιμνοθάλασσες (Αι-Γιωργιού και Ροδιάς), παρατηρώντας τα πουλιά και την άγρια χλωρίδα - πανίδα της περιοχής.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΒΙΓΛΑ: ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ (ΔΙΗΓΗΣΗ)




ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΙΓΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ



ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ



Περιπλανώμενος ανα την Ελλάδα καταλήγω στο νομό Άρτας. Στο νομό με τους πανέμορφους πορτοκαλεώνες. Οι μυρωδιές από τα ανθισμένα δένδρα έρχονται και μου δημιουργούν μια ευχάριστη απόλαυση στα ρουθούνια μου. Η όσφρησή μου ανακαλύπτει πρωτόγνωρες μυρωδιές. Ήταν βέβαια μαθημένη από τις μυρωδιές της πόλης.
Κατηφορίζοντας τον περιφερειακό δρόμο της πόλης της Άρτας περνάω από το γεφύρι της Άρτας. Το σήμα κατατεθέν της πόλης. Δεν σταματάω όμως εκεί. Θέλω να πάω στον Αμβρακικό κόλπο κι ειδικότερα στη Βίγλα Άρτας.
Προκειται για ένα χωριό που συνδυάζει τις παραδόσεις των ντόπιων Ηπειρωτών με τις παραδόσεις των Ποντίων. Είναι το μοναδικό χωριό στην Άρτα που έχει κατοίκους φερμένους από άλλες αξέχαστες πατρίδες. Ζυμώθηκαν όμως στα χώματα της Ηπειρώτικης αυτής γωνιάς και δημιούργησαν. Πορεύτηκαν οι άνθρωποι πλαι –πλάι με τις δικές τους παραδόσεις ,ήθη και έθιμα και σήμερα είναι υπερήφανες και οι δύο ομάδες. Στη Βίγλα έκανε τα πρώτα βήματά του ο Αντώνης Νικοπολίδης . Στην τοπική Αθλητική ΚΙΤΡΙΝΌΜΑΥΡΗ Ένωση ανδρώθηκε αθλητικά.
Περνάω από το αντλιοστάσιο της Βίγλας, που κρατάει απλημύριστο το χώρο του παλιού βάλτου . Έργο αποξήρανσης την δεκαετία το ΄50 από Ομάδα Ολλανδών.
Προχωράω και συναντάω στην είσοδο του χωριού το Δημοτικό σχολείο με το νηπιαγωγείο στα δεξιά και την νέα Εκκλησία και τον παιδικό σταθμό στα αριστερά. Στο ίδιο πετρόκτιστο κτίριο στεγάζονται επίσης το αγροτικό ιατρείο, ο Ποντιακός Σύλλογος και ο γυναικείος συνεταιρισμός υφαντών και παραδοσιακών στολών. Μια κίνηση ιδιαίτερα επωφελής και δημιουργική. Μια κίνηση που κρατά ζωντανές τις ρίζες και τις παραδόσεις.
Συνεχίζοντας στρίβω δεξιά. Ατενίζω το Μαυροβούνιο ,που ορθώνεται αγέρωχο μπροστά στα μάτια μου. Εκεί ψηλά βλέπω το όμορφο πέτρινο παλιό σχολιό. Σήμερα στεγάζει τον Μορφωτικό σύλλογο Βίγλας.
Και οι δύο σύλλογοι απαριθμούν πλήθος εκδηλώσεων, από ότι με πληροφορούν.
Πιο ψηλά προβάλλει ο παλιός ναός , Ρυθμού Βασιλικής, με πέτρινες πλάκες αντί για κεραμίδια και χαρακτηρισμένη ως Βυζαντινό μνημείο. Από κει ψηλά παρατηρώ όλο τον κάμπο της Άρτας και σχεδόν όλο τον Αμβρακικό κόλπο. Εξ΄ου και η ονομασία Βίγλα=παρατηρητήριο.
Θέλω να πάω στον Αι-Γιώργη. Σε μια στενή λωρίδα ξηράς με το μικρό εικονοστάσι και το ξύλινο παρατηρητήριο. Φτάνω κι ανεβαίνω επάνω. Πλήθος πουλιών με περιτριγυρίζουν: αγριόπαπιες, νερόκοτες, αργυροπελεκάνοι, τσικνιάδες, γλάροι, κορμοράνοι και τόσα άλλα. Πιο μακριά και στην πλαγιά του Μαυροβουνίου (υψ. 329μ.) με τη βοήθεια των διοπτρών παρατηρώ αιτούς και γεράκια.
Τα μάτια δεν χορταίνουν στην εναλλαγή των χρωμάτων, των πολλών πουλιών και του παιχνιδίσματος των αχτίδων στα νερά των λιμνοθαλασσών.
Φεύγω από εκεί και παίρνω το δρόμο πλάι στο βουνό για τα ο Μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς. Από τα αριστερά μου έχω τη λιμνοθάλασσα Αι-Γιωργιού κι από τα δεξιά μου το Μαυροβούνιο. Μετά από τρία χιλιόμετρα συναντώ το λιμανάκι ΄΄Μιλιχιές΄΄ , με αγκυροβολημένα σε αυτό τα πριάρια. Μια πολύχρωμη πανδαισία. Διασχίζω το δρόμο διαμέσου των λιμνοθαλασσών Αι-Γιωργιού και Ροδιάς. Στα 500 μέτρα συναντώ την ψαροκαλύβα με το ιβάρι και το δεύτερο παρατηρητήριο. Μια άλλη άγνωστη πτυχή , μιας άγνωστης ζωής εκτυλίγεται στα μάτια μου. Εκτός των πουλιών , τα μάτια μου θαυμάζουν τα ψάρια στο ιβάρι. Πιο πέρα οι κέφαλοι παίζουν με το νερό. Πετάγονται κάνοντας παφλασμούς στο νερό. Τα ελευθέρας βοσκής αγελάδια βουτάνε στις άκρες της λιμνοθάλασσας για τροφή και για να πιούν νερό στις υποθαλάσσιες πηγές.
Η διαδρομή μου συνεχίζεται. Σε 10 λεπτά φτάνω στο μοναστήρι. Ησυχαστήριο με όλη τη σημασία της λέξης. Ναός του 8ου αι., βυζαντινός, σταυροειδής με τρούλο με νεώτερη επέκταση του νάρθηκα .Χαρακτηρισμένος ως Βυζαντινό μνημείο. Αγιογραφημένο όλο το εσωτερικό του μοναστηριού με τοιχογραφίες σπάνιας ομορφιάς. Οι εινόνες εξαιρετικές και το τέμπλο πολύ παλιό, ξυλόγλυπτο, λαικής τεχνοτροπίας.
Ξεδιψώ από το νερό του πηγαδιού και παρατηρώ την ομορφιά της φύσης. Αγριελιές, πουρνάρια, κυπαρίσσια, ακακίες, αγραπιδιές, σκίνα και σπάρτα. Ακόμα πολλών λογιών αγριολουλουδιών. Και οι πελώριοι βράχοι πίσω από το μοναστήρι να ορθώνονται επιβλητικοί ,συνάμα προφυλακτικοί, λές και φοβούνται μην πάθει κάτι από κακόβουλο χέρι.
Δεν σταματώ εδώ. Ένα χιλιόμετρο πιο κάτω βρίσκω τη σπηλιά του Αη-Βλάσση. Από το δρόμο εκσπάται ένα μονοπάτι λιθόστρωτο. Ανηφορικό για 200 μέτρα , καταλήγει στην πέτρινη περίβολο με τις περίτεχνες πλάκες. Η θέα από ψηλά με αποζημιώνει . Είναι έξοχη και καταπληκτική. Είναι μοναδική.
Μπαίνω στην σπηλιά. Πολλές χαραγμένες ημερομηνίες από τα παλιά. Εδώ σ΄ αυτή τη σπηλιά μόνασε ο Αη- Βλάσσης της Σεβαστείας. Την είχε φτιάξει την σπηλιά κανονική εκκλησία, από ότι μαρτυρούν τα απομεινάρια στα πλάγια, το λιθόκτιστο χώρισμα του ιερού και ο λαξεμένος τρούλος στην οροφή. Επίσης κάποιες αχνές τοιχογραφίες ακόμη διασώζονται σε πείσμα του ξεθωριάρη χρόνου.
Πλήθος σκέψεων γεμίζουν το μυαλό μου . Προβληματίζομαι.
Παίρνω το δρόμο της επιστροφής. Είχε πάει απόγευμα. Λίγο πριν την είσοδο του χωριού γυρίζω το βλέμμα πίσω. Ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Μένω με το στόμα ανοιχτό, αποσβολωμένος. Όση ώρα διήρκησε έμεινα να το παρατηρώ.
Και μόνο γι΄αυτό αξιζει ο Αμβρακικός. Γι΄αυτή τη μικρή γωνιά αλλά με τα τόσα πολλά.
Αφιερωμένο σε οικολόγους, ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και οι οποίοι επιζητούν να την αφήσουν ως παρακαταθήκη στους νεώτερους.




ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
6936932781


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΙΓΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ
Περιπλανώμενος ανα την Ελλάδα καταλήγω στο νομό Άρτας. Στο νομό με τους πανέμορφους πορτοκαλεώνες. Οι μυρωδιές από τα ανθισμένα δένδρα έρχονται και μου δημιουργούν μια ευχάριστη απόλαυση στα ρουθούνια μου. Η όσφρησή μου ανακαλύπτει πρωτόγνωρες μυρωδιές. Ήταν βέβαια μαθημένη από τις μυρωδιές της πόλης.
Κατηφορίζοντας τον περιφερειακό δρόμο της πόλης της Άρτας περνάω από το γεφύρι της Άρτας. Το σήμα κατατεθέν της πόλης. Δεν σταματάω όμως εκεί. Θέλω να πάω στον Αμβρακικό κόλπο κι ειδικότερα στη Βίγλα Άρτας.
Προκειται για ένα χωριό που συνδυάζει τις παραδόσεις των ντόπιων Ηπειρωτών με τις παραδόσεις των Ποντίων. Είναι το μοναδικό χωριό στην Άρτα που έχει κατοίκους φερμένους από άλλες αξέχαστες πατρίδες. Ζυμώθηκαν όμως στα χώματα της Ηπειρώτικης αυτής γωνιάς και δημιούργησαν. Πορεύτηκαν οι άνθρωποι πλαι –πλάι με τις δικές τους παραδόσεις ,ήθη και έθιμα και σήμερα είναι υπερήφανες και οι δύο ομάδες. Στη Βίγλα έκανε τα πρώτα βήματά του ο Αντώνης Νικοπολίδης . Στην τοπική Αθλητική ΚΙΤΡΙΝΌΜΑΥΡΗ Ένωση ανδρώθηκε αθλητικά.
Περνάω από το αντλιοστάσιο της Βίγλας, που κρατάει απλημύριστο το χώρο του παλιού βάλτου . Έργο αποξήρανσης την δεκαετία το ΄50 από Ομάδα Ολλανδών.
Προχωράω και συναντάω στην είσοδο του χωριού το Δημοτικό σχολείο με το νηπιαγωγείο στα δεξιά και την νέα Εκκλησία και τον παιδικό σταθμό στα αριστερά. Στο ίδιο πετρόκτιστο κτίριο στεγάζονται επίσης το αγροτικό ιατρείο, ο Ποντιακός Σύλλογος και ο γυναικείος συνεταιρισμός υφαντών και παραδοσιακών στολών. Μια κίνηση ιδιαίτερα επωφελής και δημιουργική. Μια κίνηση που κρατά ζωντανές τις ρίζες και τις παραδόσεις.
Συνεχίζοντας στρίβω δεξιά. Ατενίζω το Μαυροβούνιο ,που ορθώνεται αγέρωχο μπροστά στα μάτια μου. Εκεί ψηλά βλέπω το όμορφο πέτρινο παλιό σχολιό. Σήμερα στεγάζει τον Μορφωτικό σύλλογο Βίγλας.
Και οι δύο σύλλογοι απαριθμούν πλήθος εκδηλώσεων, από ότι με πληροφορούν.
Πιο ψηλά προβάλλει ο παλιός ναός , Ρυθμού Βασιλικής, με πέτρινες πλάκες αντί για κεραμίδια και χαρακτηρισμένη ως Βυζαντινό μνημείο. Από κει ψηλά παρατηρώ όλο τον κάμπο της Άρτας και σχεδόν όλο τον Αμβρακικό κόλπο. Εξ΄ου και η ονομασία Βίγλα=παρατηρητήριο.
Θέλω να πάω στον Αι-Γιώργη. Σε μια στενή λωρίδα ξηράς με το μικρό εικονοστάσι και το ξύλινο παρατηρητήριο. Φτάνω κι ανεβαίνω επάνω. Πλήθος πουλιών με περιτριγυρίζουν: αγριόπαπιες, νερόκοτες, αργυροπελεκάνοι, τσικνιάδες, γλάροι, κορμοράνοι και τόσα άλλα. Πιο μακριά και στην πλαγιά του Μαυροβουνίου (υψ. 329μ.) με τη βοήθεια των διοπτρών παρατηρώ αιτούς και γεράκια.
Τα μάτια δεν χορταίνουν στην εναλλαγή των χρωμάτων, των πολλών πουλιών και του παιχνιδίσματος των αχτίδων στα νερά των λιμνοθαλασσών.
Φεύγω από εκεί και παίρνω το δρόμο πλάι στο βουνό για τα ο Μοναστήρι της Παναγίας Ροδιάς. Από τα αριστερά μου έχω τη λιμνοθάλασσα Αι-Γιωργιού κι από τα δεξιά μου το Μαυροβούνιο. Μετά από τρία χιλιόμετρα συναντώ το λιμανάκι ΄΄Μιλιχιές΄΄ , με αγκυροβολημένα σε αυτό τα πριάρια. Μια πολύχρωμη πανδαισία. Διασχίζω το δρόμο διαμέσου των λιμνοθαλασσών Αι-Γιωργιού και Ροδιάς. Στα 500 μέτρα συναντώ την ψαροκαλύβα με το ιβάρι και το δεύτερο παρατηρητήριο. Μια άλλη άγνωστη πτυχή , μιας άγνωστης ζωής εκτυλίγεται στα μάτια μου. Εκτός των πουλιών , τα μάτια μου θαυμάζουν τα ψάρια στο ιβάρι. Πιο πέρα οι κέφαλοι παίζουν με το νερό. Πετάγονται κάνοντας παφλασμούς στο νερό. Τα ελευθέρας βοσκής αγελάδια βουτάνε στις άκρες της λιμνοθάλασσας για τροφή και για να πιούν νερό στις υποθαλάσσιες πηγές.
Η διαδρομή μου συνεχίζεται. Σε 10 λεπτά φτάνω στο μοναστήρι. Ησυχαστήριο με όλη τη σημασία της λέξης. Ναός του 8ου αι., βυζαντινός, σταυροειδής με τρούλο με νεώτερη επέκταση του νάρθηκα .Χαρακτηρισμένος ως Βυζαντινό μνημείο. Αγιογραφημένο όλο το εσωτερικό του μοναστηριού με τοιχογραφίες σπάνιας ομορφιάς. Οι εινόνες εξαιρετικές και το τέμπλο πολύ παλιό, ξυλόγλυπτο, λαικής τεχνοτροπίας.
Ξεδιψώ από το νερό του πηγαδιού και παρατηρώ την ομορφιά της φύσης. Αγριελιές, πουρνάρια, κυπαρίσσια, ακακίες, αγραπιδιές, σκίνα και σπάρτα. Ακόμα πολλών λογιών αγριολουλουδιών. Και οι πελώριοι βράχοι πίσω από το μοναστήρι να ορθώνονται επιβλητικοί ,συνάμα προφυλακτικοί, λές και φοβούνται μην πάθει κάτι από κακόβουλο χέρι.
Δεν σταματώ εδώ. Ένα χιλιόμετρο πιο κάτω βρίσκω τη σπηλιά του Αη-Βλάσση. Από το δρόμο εκσπάται ένα μονοπάτι λιθόστρωτο. Ανηφορικό για 200 μέτρα , καταλήγει στην πέτρινη περίβολο με τις περίτεχνες πλάκες. Η θέα από ψηλά με αποζημιώνει . Είναι έξοχη και καταπληκτική. Είναι μοναδική.
Μπαίνω στην σπηλιά. Πολλές χαραγμένες ημερομηνίες από τα παλιά. Εδώ σ΄ αυτή τη σπηλιά μόνασε ο Αη- Βλάσσης της Σεβαστείας. Την είχε φτιάξει την σπηλιά κανονική εκκλησία, από ότι μαρτυρούν τα απομεινάρια στα πλάγια, το λιθόκτιστο χώρισμα του ιερού και ο λαξεμένος τρούλος στην οροφή. Επίσης κάποιες αχνές τοιχογραφίες ακόμη διασώζονται σε πείσμα του ξεθωριάρη χρόνου.
Πλήθος σκέψεων γεμίζουν το μυαλό μου . Προβληματίζομαι.
Παίρνω το δρόμο της επιστροφής. Είχε πάει απόγευμα. Λίγο πριν την είσοδο του χωριού γυρίζω το βλέμμα πίσω. Ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Μένω με το στόμα ανοιχτό, αποσβολωμένος. Όση ώρα διήρκησε έμεινα να το παρατηρώ.
Και μόνο γι΄αυτό αξιζει ο Αμβρακικός. Γι΄αυτή τη μικρή γωνιά αλλά με τα τόσα πολλά.
Αφιερωμένο σε οικολόγους, ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και οι οποίοι επιζητούν να την αφήσουν ως παρακαταθήκη στους νεώτερους.




ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
6936932781

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΙΓΛΑΣ

MAYROBOYNIO ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ(ΥΨ.329μ.) εφαπτόμενο στον Αμβρακικό, ΕΤΟΣ 2009:
Η ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ (ΣΠΕΛΕΟ),ΤΗΝ 28/3/2009 ΠΡΟΕΒΕΙ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΣΠΗΛΑΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ.
ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ (ΕΙΔΕ 2-3 ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ΒΡΗΚΕ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ 2η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΝΔΕΛΕΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
ΠΡΙΝ ΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΕΔΩΣΑΝ ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ.
ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΞΕΒΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ 2η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑ ΤΥΧΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.(ΔΗΜΟ-ΝΟΜΑΡΧΙΑ), ΕΝΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ.

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΟΛΓΑ, ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΔ ΒΙΓΛΑΣ.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΓΛΑ (ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ)

Το Σάββατο 28/3/2009 τριμελής ομάδα (πλήρως εξοπλισμένη) του Ελληνικού Σπηλαιολογικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠΕΛΕΟ) θα προβεί σε αποστολή εξερεύνησης των παρακάτω σπηλαίων που βρίσκονται στη ΒΙΓΛΑ:
α.Σπηλιά του Αι-Βλάσση
β.Δρακότρυπα Α στη θέση ΄΄Γκουβέλι΄΄
γ.Δρακότρυπα Β στη θέση ΄΄Γούβες΄΄


Η ΒΙΓΛΑ βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Άρτας και εφάπτεται του Αμβρακικού κόλπου μέσω των λιμνοθαλασσών Ροδιάς, Αι-Γιωργιού, Τσουκαλιό και Κοψιά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΧΑΡΤΗΣ


http://www.klearchos1.blogspot.com