Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010
Βιοτεχνικό Πάρκο
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
(Πάρκο χαμηλής όχλησης μεν, μεγάλης απόδοσης ωφελημάτων δε!!!!!)
Από πολύ παλιά συζητείται η ιδέα της δημιουργίας Βιοτεχνικού Πάρκου, Βιομηχανικής ζώνης ή περιοχής στο νομό Άρτας.
Παρά τις συζητήσεις, τις επαφές, τις συσκέψεις και τις προτάσεις, έχουμε φθάσει αισίως το 2010 και δεν έχει δημιουργηθεί καμία υποδομή, δεν έχει υπάρξει κάτι χειροπιαστό κι ορατό στον ορίζοντα. Όλα τα χρόνια υπήρξαν πολλές και ποικίλες αντιδράσεις και διαφωνίες.
Θα ήθελα να απευθυνθώ στους τοπικούς φορείς και σε αυτούς που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις και να δώσω μια άλλη εναλλακτική πρόταση για την περιοχή δημιουργίας του ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ.
Στην περιοχή μας και στα όρια των νομών Άρτας και Πρέβεζας(μεταξύ των χωριών Βίγλας –Αγίου Σπυρίδωνα –Πέτρας και Ν. Κερασούντας) υπάρχει μια μεγάλη περιοχή, που το 1950-1954 αποξηράθηκε από Ολλανδούς με τη δημιουργία μεγάλων στραγγιστικών τάφρων και την ανέγερση-λειτουργία αντλιοστασίων. Τότε μοιράστηκαν κατ΄ελάχιστο 30 στρέμματα γης σε κάθε ακτήμονα των γύρω χωριών αυτής της περιοχής για να την καλλιεργούν. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980, η γη αυτή καλλιεργούνταν και απέδιδε εισόδημα στους κατόχους της.
Σήμερα ελάχιστοι έως καθόλου, καλλιεργούν. Τα χωράφια είναι χέρσα, το μεγαλύτερο μέρος των χωραφιών είναι προς πώληση ενώ σε όλη σχεδόν την περιοχή έχουν δημιουργηθεί διάσπαρτα κι ανεξέλεγκτα μονάδες συσκευασίας κι αποθήκευσης προϊόντων, διάφορες βιοτεχνίες, μονάδες φωτοβολταικών, ποιμνιοστάσια, πτηνοτροφεία, χοιροστάσια και γενικά παρατηρείται μια πολυποίκιλη δραστηριότητα εκτός αγροτικής διαδικασίας.
Η περιοχή από αγροτικής παραγωγής εκφυλίζεται καθότι οι τιμές των αγροτικών προιόντων είναι εξευτελιστικά χαμηλές, ενώ τα έξοδα για σπορά, πότισμα κλπ λόγω των γενικών αυξήσεων στο πετρέλαιο και τα αγροτικά εφόδια, είναι υπέρογκα. Έτσι η περιοχή έχει καταστεί ανεκμετάλλευτη για τους αγρότες και ιδιοκτήτες οι οποίοι ψάχνουν για να την πουλήσουν.
Σημειώνεται ότι η περιοχή περικλείεται από τα όρια: του βουνού της Βίγλας, της Εθνικής οδού Πρέβεζας-Άρτας και της Επαρχιακής οδού Πασσά –Γέφυρας Καλογήρου-Φιλιππιάδας.
Στην παραπάνω περιοχή εκτιμώ ότι θα ήταν η καλύτερη και προσφορότερη πρόταση για δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου καθ΄ όσον:
Α) οι ιδιοκτήτες δεν καλλιεργούν τη γη τους
Β)δημιουργούνται άναρχα διάφορες μονάδες και δραστηριότητες
Γ) η πρόσβαση προς το Εθνικό κι Επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι εύκολη και κοντινή
Δ) το εσωτερικό οδικό δίκτυο των αγροτικών δρόμων είναι πυκνό κι εύκολα μπορεί περεταίρω να διαμορφωθεί και να ασφαλτοστρωθεί.
Ε) δεν κωλύεται από παράγοντες όπως δασική, αρχαιολογική υπηρεσία, δνση γεωργίας αφού δεν είναι δασική έκταση, δεν είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και δεν είναι περιοχή υψηλής παραγωγικότητος
Στ) Δεν έχει δενδρώδεις καλλιέργειες και γενικά κτήματα
Ζ) Οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν
Η εξασφάλιση της έκτασης που απαιτείται για το ΠΑΡΚΟ θα είναι εύκολη, το κόστος θα είναι χαμηλό ενώ μια σωστή μελέτη για τις υποδομές και το περιβάλλον θα έκανε τη συγκεκριμένη περιοχή να σταθεί αρωγός στη γενικότερη κι αειφόρο ανάπτυξη του νομού Άρτας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου