Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Στρατηγικός Σχεδιασμός Περιφέρειας Ηπείρου (Ανοιχτή διαβούλευση - προτάσεις)

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Διαβούλευση
Παρακαλούμε όπως ληφθούν υπόψιν

Μνημεία της φύσης
Στην Βίγλα Άρτας, στο Μαυροβούνιο, λίγο έξω από τον περίβολο της μεταβυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου υπάρχει μια ελιά. Η εν λόγω ελιά αποτελεί μνημείο της φύσης (και ως τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί) καθόσον:
Α. Είναι σε ηλικία 300 και πλέον ετών
Β. Είναι φυτρωμένη σε ένα τεράστιο βράχο
Γ. Παρουσιάζει ιδιόμορφο κορμό
Δ. Συνεχίζει να υφίσταται παρά την κατά το ήμισυ απώλεια της από χτύπημα κεραυνού σε παλιότερα χρόνια.

Επίσης να αξιοποιηθούν τα σπήλαια της Βίγλας με την υλοποίηση προσβάσεων και ασφαλτοστρώσεων.

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ
Πρέπει να γίνει ανάπλαση της εξαίσιας κι απείρου κάλους παραλίας Ράμματος Σαλαώρας, η οποία ξεκινάει από τη μεγάλη γέφυρα στη Σαλαώρα και προεκτείνεται προς τις απέναντι ακτές της Πρέβεζας (κάτι αντίστοιχο όπως για την Κορωνησία) . Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει, τον καθαρισμό της, δεντροφυτεύσεις, τοποθέτηση πινακίδων, κάδων απορριμμάτων, ξύλινου παρατηρητηρίου, ντουζιέρων, ομπρελών ηλίου, ιδιαίτερη πρόβλεψη χώρου αναστροφής ΙΧΕ οχημάτων. Επιπροσθέτως, να γίνει η προμήθεια πλωτού φράγματος μήκους 1600 μέτρων για την προστασία της παραλίας τόσο από φερτά υλικά όσο και σε περίπτωση ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος. Το πλωτό φράγμα θα τοποθετείτε τους καλοκαιρινούς μήνες και τον υπόλοιπο χρόνο θα φυλάσσεται σε ειδικούς θαλάμους. Οι παρεμβάσεις θα συμβάλλουν στην απόλυτη προστασία της παραλίας, στην ανάδειξή της και στην ήπια τουριστική αξιοποίησή της. Επίσης, με την υλοποίηση του έργου, θα υπάρχει διαθέσιμο ένα εργαλείο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Αμβρακικού Κόλπου, καθώς το φράγμα θα μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε σημείο υπάρξει πρόβλημα ρύπανσης από οποιαδήποτε αιτία.

Επίσης δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στην τάφρο της Σαλ

ώρας και χώρου ελλιμενισμού μικρών σκαφών αναψυχής, καθόσον ο χώρος προσφέρεται ως απάνεμος και θα αξιοποιηθεί προς όφελος της Άρτας.

Επιπλέον το λιμάνι ΄΄Μιλιχιές΄΄ στην Βίγλα Άρτας θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα (εκβάθυνση-καλύτερη πρόσβαση-περιμετρική διαμόρφωση-καθαρισμός) ώστε να αποτελεί ένα άριστο καταφύγιο για όλες τις βάρκες των ψαράδων των γύρω χωριών κι όχι όσων προλαβαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου