Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Επισημάνσεις και Προβληματισμοί για την ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού

--- Στις Σάβ., 22/05/10, ο/η ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ έγραψε:


Από: ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
Θέμα: Re: Προτάσεις σας για ανάπτυξη της περιοχής μας
Προς: "energoi polites amvrakikou"
Κοιν.: basmet@otenet.gr, "ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΤΑΣ"
Ημερομηνία: Σάββατο, 22 Μάιος 2010, 23:26

Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω ιδιαίτερα είναι το εξής:
Ο δρόμος προς Κορωνησία (που σημειωτέον είναι ασφαλτοστρωμένος) έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία της ορνιθοπανίδας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής.
Η γέφυρα στην Σαλαώρα έχει βοηθήσει κατά κόρον τους ψαράδες της ευρύτερης περιοχής και τους κατοίκους που επιθυμούν την επαφή με τη θάλασσα και την επίσκεψη του Αμβρακικού.
Τονίζω ότι η ασφαλτόστρωση δρόμων δεν καταστρέφει αντίθετα προστατεύει το περιβάλλον. Γιατί άραγε στις ορεινές περιοχές (εθνικοί δρυμοί, εθνικά πάρκα ) το σύνολο των προσβάσεων είναι ασφαλτοστρωμένοι? Πότε προστατεύεται και φυλάσσεται από τους Φορείς καλύτερα μια περιοχή ιδιαιτέρου κάλους, όταν δεν μπορούν οι υπεύθυνοι να την προσπελάσουν ή όταν φτάνουν με σιγουριά κι ασφάλεια σε κάθε της σημείο?
Ας παραδειγματιστούμε όχι μόνο από τον Ελλαδικό χώρο αλλά κι από το Εξωτερικό. Ας μη γελιόμαστε, η ανάπτυξη προϋποθέτει δρόμους. Η προστασία και οι περιπολίες από τις αρχές προϋποθέτουν δρόμους. Η πρόσβαση κι επαφή με τη φύση προϋποθέτει δρόμους.Ο νόμιμος ψαράς θέλει εύκολη πρόσβαση. Ο παράνομος κι ο λαθροκυνηγός θέλει κρυψώνες και δύσβατα μονοπάτια.
Η επιλογή για ασφαλτόστρωση συγκεκριμένων δρόμων θα επιτρέψει την απρόσκοπτη μετακίνηση ανθρώπων κι αγαθών, θα συμβάλλει στην προστασία κι ανάπτυξη της περιοχής και θα αποτρέψει τους επιτήδειους από τις κατά κόρον παρανομίες τους.

--- Στις Σάβ., 22/05/10, ο/η energoi polites amvrakikou έγραψε:


Από: energoi polites amvrakikou
Θέμα: Προτάσεις σας για ανάπτυξη της περιοχής μας
Προς: "ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ"
Ημερομηνία: Σάββατο, 22 Μάιος 2010, 11:28

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥΚυρία Ευστρατίου σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για την ανάπτυξη του Αμβρακικού και τις προτάσεις που μας στείλατε.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η ΚΥΑ Αμβρακικού, απαγορεύει ρητά την ασφαλτόστρωση δρόμων που βρίσκονται στη ζώνη Α και οι δρόμοι Βίγλας-Στρογγυλής και Νεοχωρίου-Κορωνησία βρίσκονται στην Α ζώνη.

Αν τσιμεντοποιήσουμε και ασφαλτοστρώσουμε όλες τις προσβάσεις μέσα στο οικοσύστημα, πολύ πιθανόν σε μερικά χρόνια να το εξαντλήσουμε και να μην υπάρχει τίποτα το επισκέψιμο όσον αφορά την χλωροπανίδα.

Υπάρχουν άλλοι εναλλακτικοί τρόποι πρόσβασης, όπως μονοπάτια, περιπατικές διαδρομές, πρόσβαση με άλογα και άμαξες, ή ενα ηλεκτρικό τραινάκι για μαζικές μεταφορές. Επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν οι θαλάσσιοι δρόμοι με soft κατασκευές για επιβίβαση-αποβίβαση προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον και κατ αυτόν τον τρόπο μπορούν να απασχοληθούν και μερικά άτομα ως οδηγοί – ξεναγοί από τη περιοχή μας. Ο δρόμος Βίγλας- Στρογγυλής μπορεί να γίνει μέσα από τον Βάλτο όπου είναι ασφαλτοστρωμένος κατά ενα μεγάλο κομμάτι.

Τα παραπάνω θέματα έχουν συζητηθεί σε συσκέψεις και συνελεύσεις του συλλόγου μας και είναι συλλογικές τοποθετήσεις.

Ο Πρόεδρος

Παύλος Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου