Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Ανάπλαση παλαιού συνοικισμού Βίγλας Άρτας

ΠΡΟΣ: Διευρυμένο Δήμο ΑΡΤΑΙΩΝ
(Αφορά έργα στηνΤοπική Κοινότητα ΒΙΓΛΑΣ ΑΡΤΑΣ)
ΚΟΙΝ:

Χρονολογία Αφίξεως ………………..
Αριθμ. Πρωτοκόλλου…………………

ΑΙΤΗΣΗ
Παρακαλώ
Όπως προβείτε στην κατασκευή
Του έργου του Θέματος
ΕΠΩΝΥΜΟ Ευστρατίου στη τοπική κοινότητα Βίγλας
ΟΝΟΜΑ Κλέαρχος του Δήμου Αρταίων
ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ Ναπολέων όπως απεικονίζονται στο
ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΡΟΣ Όλγα τοπογραφικό σχεδιάγραμμα
ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ 1967 που σας επισυνάπτω.
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ Βίγλα (3 σελίδες).
ΔΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Συνημμένα μια τεχνική έκθεση (2 σελίδες).
Βίγλα
ΔΝΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ
Βίγλα

2681024480
ΤΗΛ. ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΤΗΛ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛ. 6936932781
ΑΡ. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ 1024134
ΕΚΔΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΓΕΣ


ΘΕΜΑ : Ανάπλαση παλαιού συνοικισμού Βίγλας Άρτας-Ο-
Αιτών
Ημερομηνία 28 Ιαναουαρίου 2012

Ευστρατίου ΚλέαρχοςΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΙΓΛΑΣ ΑΡΤΑΣ
(Διανομή 1980)

Στοιχεία αίτησης (Ευστρατίου Κλέαρχος)

1. Όνομα / επωνυμία φυσικού / νομικού προσώπου

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΙΓΛΑΣ ΑΡΤΑΣ

2. Τόπος

ΒΙΓΛΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ - ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ –ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ – Τ.Κ. 47100

3. Έδρα

ΒΙΓΛΑ – ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ –ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ – Τ.Κ. 47100

5. Προτεινόμενη θέση του έργου (θέση – τοπωνύμιο, δήμος, νομός)

Το έργο της ανάπλασης στην ορεινή πλευρά του παλαιού συνοικισμού αφορά, εσωτερική οδοποιία, όμβρια ύδατα οδών του ορεινού όγκου του οικισμού, τον περιφερειακό δρόμο του παλαιού συνοικισμού Βίγλας, την ανάπλαση χώρου αναψυχής-παιδική χαρά, τον χωματόδρομο που οδηγεί στο χ. Στρογγυλή, δενδροφύτευση Μαυροβουνίου και τον ημιτελή χωματόδρομο που χρησιμεύει ως αντιπυρική ζώνη. Το έργο βρίσκεται στην θέση ΄΄Παλαιός συνοικισμός Βίγλας΄΄ εντός ορίων της ΤΚ Βίγλας, του Δήμου Αρταίων, του νομού Άρτας.
Επισυνάπτεται Τοπογραφικό Σχέδιο (απόσπασμα) του παλαιού συνοικισμού Βίγλας (Διανομή 1980, αντίγραφο Τοπογραφικής υπηρεσίας) όπου φαίνονται τα τμήματα που χρήζουν ανάπλασης.
Η ΤΚ Βίγλας βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του δήμου και του νομού Άρτας.

6. Εκτέλεση του έργου

Το έργο λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού της ΤΚ Βίγλας, προτείνεται να ενταχθεί σε προγράμματα του Δήμου ή της Περιφέρειας

7. Σκοπός

Ο σκοπός του έργου είναι η οικιστική αναβάθμιση του παλαιού οικισμού Βίγλας και του ορεινού μέρους αυτού, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων (κοινωνική – οικονομική –πολιτισμική), η δημιουργία κινήτρων ανάπτυξης της περιοχής και η προσφορά απασχόλησης σε πολίτες αλλά και των κατοίκων στον τόπο τους.

8. Τεχνική περιγραφή του έργου

8.1 Χρησιμοποιούμενη τεχνολογία

Για την κατασκευή των έργων θα χρησιμοποιηθεί η διατιθέμενη τεχνογνωσία – τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην ελληνική επικράτεια αλλά και διεθνώς σε αντίστοιχα έργα.

8.2 Γενική διάταξη των έργων

Όπως αυτά απεικονίζονται στο σχεδιάγραμμα που επισυνάπτεται

9. Προκαταρκτική εκτίμηση του τρόπου εκτέλεσης των έργων

9.1 Εσωτερική οδοποιία

Αφορά ασφαλτόστρωση των υπαρχόντων εσωτερικών δρόμων του συνοικισμού και των οικοπέδων στο Μαυροβούνιο ( ένδειξη Χ, Χ1,Χ4,Χ5,Χ6).
Όπου απαιτηθεί διάνοιξη αυτή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά την ελληνική νομοθεσία. Μήκος οδών 2.000μ.

9.2 Όμβρια ύδατα

Αφορά τις οδούς που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο βουνό. Λόγω στενότητας των οδών εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υπόγεια και κεντρική απορροή με σχάρες προκειμένου να μαζεύονται τα νερά. Οι πλευρές των δρόμων θα είναι κατά 10 εκατοστά υπερυψωμένες εν είδη υποτυπώδους πεζοδρομίου. Δεν ενδείκνυται τσιμεντένιο χαντάκι αριστερά ή δεξιά των οδών καθότι η στενότητά τους, δεν το επιτρέπει. Μήκος κάθε οδού 500μ.

9.3 Περιφερειακός δρόμος παλαιού συνοικισμού

Αφορά πρώτα την διάνοιξη του αποτυπωμένου στο τοπογραφικό σχέδιο από τη διανομή του 1980 και χαραγμένου περιφερειακού δρόμου και κατόπιν την ασφαλτόστρωσή του.
Ο περιφερειακό δρόμος θα λύσει πολλά προβλήματα, ένα εκ των οποίων, και το σοβαρότερο, είναι η πρόσβαση αλλά και διαφυγή των μεγάλων οχημάτων της Πυροσβεστικής προς την εκκλησία και στις οικίες καθότι είναι αδύνατη η προσέγγιση-αναστροφή από τους ήδη υπάρχοντες εσωτερικούς δρόμους λόγω στενότητας αυτών. Μήκος οδού 4.000μ.

9.4 Ανάπλαση χώρου αναψυχής – παιδική χαρά

Ο υπό ανάπλαση χώρος είναι κοινοτικός. Παλαιά χρησιμοποιούνταν από κτηνοτρόφους για τη βόσκηση ζώων.
Η ανάπλαση συνίσταται στην χάραξη διαδρόμων, την δενδροφύτευση του χώρου, την τοποθέτηση μόνιμων καθισμάτων (παγκάκια), παιχνιδιών (τσουλήθρα-τραμπάλα-μονόζυγο-κούνιες), κατά περίπτωση σκίαστρα ήλιου, κάδους απορριμμάτων, πλακόστρωση διαδρόμων, ύδρευση, περίφραξη, πυροσβεστικό κρουνό (καθότι εφάπτεται στο Μαυροβούνιο) και τοποθέτηση παραδοσιακών στύλων φωτισμού. Διαστάσεις 50μ.χ 50μ.

9.5 Χωματόδρομος αντιπυρικής ζώνης

Ο ήδη υπάρχον χωματόδρομος απαιτείται να ασφαλτοστρωθεί αφού επεκταθεί και ενωθεί με τον περιφερειακό. Με την ασφαλτόστρωση δεν θα απαιτείται ο περιοδικός καθαρισμός του (για να εκπληρεί την αποστολή του ως αντιπυρική ζώνη για την οποία κατασκευάστηκε) και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από του κατοίκους ως εναλλακτικός δρόμος προσέγγισης των οικοπέδων τους. Μήκος 1.200μ.

9.6 Χωματόδρομος προς χ. Στρογγυλή και Μοναστήρι Παναγίας Ροδιάς – Σπηλιά Αγίου Βλασίου

Ο ήδη υπάρχον χωματόδρομος απαιτείται να ασφαλτοστρωθεί, καθότι ενώνει δύο κοινότητες του ιδίου Δήμου (Αρταίων), ενώ οδηγεί σε μνημεία βυζαντινής κληρονομιάς και μνημεία της φύσης. Ο δρόμος εξυπηρετεί πλήθος πολιτών ντόπιων και ξένων αλλά και κατοίκων οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά για τις εργασίες τους (αγρότες, ψαράδες, προσκυνητές).

9.7 Δενδροφύτευση χώρου πλησίον του συνοικισμού

Αφορά σε πρώτη φάση στον καθορισμό μικρού χώρου εκτάσεως 4 στρεμμάτων στο Μαυροβούνιο εκείθεν του περιφερειακού δρόμου και την δενδροφύτευση με δένδρα που αντέχουν σε ξηρασία και ορεινό έδαφος. Σε κάθε δένδρο θα τοποθετηθεί πλέγμα προστασίας για την αποφυγή καταστροφής των δένδρων από φυτοφάγα ζώα. Διαστάσεις 2.000μ.χ2μ.

10. Χάρτες

Οι θέσεις των απαιτούμενων έργων δίνονται στο τοπογραφικό διάγραμμα που επισυνάπτεται. Αυτό αποτελεί απόσπασμα της διανομής οικοπέδων 1980 Βίγλας (παλαιού συνοικισμού), όπως αυτό τηρείται από τη Τοπογραφική Υπηρεσία

11. Συμπερασματικά

11.1 Πρόκειται για έργα ανάπτυξης της περιοχής και αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

11.2 Δύνανται να χρηματοδοτηθούν από κατάλληλα προγράμματα κατόπιν σύνταξης πρότασης του Δήμου Αρταίων δια των τεχνικών υπηρεσιών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου